18 Mart 2017 Cumartesi

Müşteri baskısı altında olan bazı nakliyat firmaları size yerinden oynatabileceğimiz her şeyi taşırız diyebilir. Emin olun bu tam olarak böyle değil. Evden eve nakliyat firmaların hangi eşyaları taşımaya yetkilerinin olduğu bellidir. Bu yetkiler Ulaştırma Bakanlığınca belirlenmiştir. Ayrıca bu eşyaların taşınmasından dolayı diğer eşyalarınızın zarar görmesi durumunda firma zarar gören eşyalarınızın sorumluluğunu almayacaktır. Nakliyat sigortasının da ilgili maddesini hatırlamakta yarar var.


“Şayet, sigorta akidinin bilgisi altında olarak barut, fulmikoton, kibrit, ham petrol, benzin, fosfor, kimyevi maddeler, dinamit, nitrogliserin ve benzeri maddeler gibi kolaylıkla tutuşabilen veya infilakı mümkün olan maddeler ile sönmemiş kireç, tahrip edici mayiler veya zehirli veyahut fena kokulu maddeler sigortalı mallar ile bir arada yüklenir veya depo edilirse, böyle maddelerin yakınlığından veya aynı hamuleye katılmış olmalarından doğacak zıya veya hasarlar (sigortalanmış hadise meydana gelse bile) sigortanın dışında kalır.”

Nakliyat sigortası maddesi aslında bu maddelerin neler olduğu hakkında bir fikir veriyor. Ancak bu eşyaların neler olduğu hakkında taşınan her kesin üç aşağı beş yukarı bir fikri olmalı. Bu eşyaları gerektiğinde geri dönüşüme verebilir veya çöpe atabilirsiniz. Peki, hangi eşyaların taşınması sakıncalıdır ve hangi eşyalar evden eve nakliyat firmalarının taşıma yetkisi dışında kalır?

Tehlikeli ve Yanıcı Malzemeler: Birçok insan bu eşyalar hakkında yeterli bilgiye sahip değildir.  Taşınan çoğu insan tehlikeli hiç eşyasının olmadığını söylemektedir. Tabi bu listeye görene kadar; yangın söndürücüler, boya ve tiner, böcek ilaçları, motor yağı ve benzin, kömür, gazyağı, çamaşır suları ve temizlik malzemeleri hatta aseton da bu listeye eklenebilecek malzemelerdendir.

Patlayıcılar: Patlayıcı listesine girebilecek başlıca malzemeler silah mühimmatları, barut, havai fişekler ve şaka amacı ile kullanılan patlayıcılar sıralanabilir. Patlayıcı Maddeler Tüzüğü bu malzemelerin taşınmasını yasaklamıştır. “Madde 56- PTT işletmesi veya eşya taşıyan yüklenicilere ait araçlarla koli halinde veya zarf içinde patlayıcı madde taşınması yasaktır.”

Silahlar: Bu kategoriye sadece ateşli silahları dâhil değildir. Eğer bir bıçak, kılıç veya bir orta çağ silah koleksiyonunuz varsa büyük olasılıkla nakliyat firmaları bunları taşımak istemeyecektir. Ateşli silahların şehirler arasında taşınması Patlayıcı Maddeler Tüzüğünün 53. Maddesine göre nakliye tezkeresi kesilerek taşınmasına izin verilmektedir. Bu belgeler, işletme, ithal, satın alma, depolama, kullanma veya satış izin belgesi bulunanların dilekçe ile yapacakları başvuru üzerine, gönderileceği yerin uzaklığına göre belirlenecek süre için geçerli olmak üzere yerel, emniyet makamlarınca verilir.



Aşındırıcılar: Eğer batarya ve pil taşıyorsanız bunlar sıvı veya toz değil jel formunda olmak zorunda. Asit kullanılan pilleri hiçbir nakliyeci taşımayı kabul etmeyecektir. Bu seçenekte daha çok kuvvetli asitler sıralanabilir. Nitrik asit, klorlu asit gibi…

Ev Eşyası Niteli Olmayan Eşyalar: Evden eve nakliyat firmalarının büyük çoğunluğu k-3 yetki belgelerine sahiptir. Bu da sadece ev eşyası ve ofis eşyası taşıyabilecekleri anlamına gelir. Bu nedenle ev eşyası niteli olmayan otomobil, motosiklet, çim biçeme makinesi, kar küreme makinesi ve jeneratör gibi eşyaları taşımazlar. Bu eşyaları aynı zamanda k-1 yetki belgesi olan evden eve nakliyat firmaları taşıyabilir.

Çabuk Bozulabilen Gıdalar: Özellikle şehirlerarası evden eve nakliyatta çabuk bozulabilen eşyaların taşınması diğer eşyalarınıza bozulmaya başladıkları zaman zarar verebilir veya kötü kokmalarına neden olabilir. Bu gıdaların derin dondurucuların içinde de taşınmaması önerilir. Bu gıdalara örnek olarak et, konserveler ve derin dondurucularda saklanan ürünler olarak verilebilir.


0 yorum: